Vijf tips om te starten als zelfstandig jurist/advocaat.
Mijn eerste jaar als zelfstandig advocaat is voorbij gevlogen. Het was een bijzonder jaar met veel hoogtepunten met veel leuke klanten, opdrachten en als kers op de taart: een nominatie voor de beste onafhankelijke jurist van het jaar in Nederland (Dutch Independent Legal Award)! Speel jij ook met de gedachte om voor jezelf te beginnen als zelfstandig advocaat/jurist? Dan inspireer ik je graag met wat tips.
Waarom ik Chao Legal startte
Het kriebelde al jaren…het ondernemerschap. Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn ouders zijn Chinese immigranten die in de jaren 80 naar Nederland vertrokken vanuit het Chinese platteland, wat op zichzelf al een hele onderneming was. Mijn ouders komen uit een regio in China (Wenzhou) die bekend staat om haar ondernemende mensen. Het ondernemerschap is mij dus met de (rijste)paplepel ingegoten. Na 12 jaar in loondienst in de advocatuur en bedrijfsleven trok het ondernemerschap zodanig aan mij, dat ik het niet meer kon negeren. Ik moest toegeven dat als ik nu de sprong niet zou wagen, dat ik er later spijt van zou krijgen. Na lang wikken en wegen had ik mijn vaste baan in de advocatuur opgezegd en schreef ik mezelf in bij de Kamer van Koophandel. Chao Legal was een feit!
5 tips die jou op weg helpen als zelfstandig advocaat
Wil of ga jij starten als zelfstandig advocaat? Ik kan het je van harte aanraden. Op basis van mijn ervaring wil ik je de volgende tips geven:
Tip 1: Ken jezelf.
Weet wat jouw kwaliteiten zijn en waar jouw interesses liggen. Mijn administratieve en fiscaal werk besteed ik uit, omdat mijn boekhouder dit veel sneller en beter kan dan ik. Hierdoor kan ik mij meer richten op wat ik echt leuk vind en waar ik (volgens mij) goed in ben: het juridisch inhoudelijke werk en het geven van juridische trainingen.
Tip 2: Bouw aan je netwerk.
Zoek actief andere gelijkgezinde advocaten en ondernemende juristen op, om ervaringen uit te wisselen, elkaar aan te vullen en te versterken. Het is niet alleen gezellig om andere ondernemende juristen te spreken, maar het kan ook (op den duur) werk opleveren. Tot nu toe komen mijn opdrachten binnen via mijn persoonlijke netwerk. Ga die koffiegesprekken aan; je weet namelijk nooit wat eruit kan voortkomen. Verwacht niet meteen resultaat, maar bouw aan je zakelijke relaties. De gunfactor is erg belangrijk bij het zakendoen.
Tip 3: Bereid jezelf mentaal en financieel goed voor.
Wees erop voorbereid dat je in het begin van je eigen bedrijf mogelijk niet meteen een grote opdracht hebt, want dit kost tijd. Het duurt ook even voordat er daadwerkelijk geld binnenkomt. Als je werk hebt gedaan in maand 1, kun je pas in maand 2 factureren en dan krijg je vaak pas in maand 3 of 4 betaald. Geef jezelf dus enkele maanden de tijd (ca. 6 maanden) om jouw praktijk op te bouwen. Begin pas aan het ondernemers-avontuur als je voldoende financiële buffer hebt. Je zult in het begin toch enkele investeringen moeten doen (bijvoorbeeld voor je website en opleidingen; zie de volgende tip). Je onderneemt relaxter als je een tijd op je buffer kunt teren.
Tip 4: Blijf in jezelf investeren.
Geef jezelf een opleidingsbudget en maak dit dan helemaal op. Zo heb ik op eigen kosten enkele privacy-certificeringen behaald en een Grotius Informaticarecht-opleiding gevolgd; pittig en kostbaar, maar het was het dubbel en dwars waard. Een gespecialiseerde opleiding of certificeringen staan goed op je ‘ondernemers-cv’, het toont je specialisme aan en dat kan soms net het verschil maken bij een (potentiële) cliënt. Ook helpt het voor je zelfvertrouwen, dat het met je juridische kennis wel goed zit.
Tip 5. Wees zichtbaar, zowel online als offline.
Hoewel je je opdrachten niet per definitie binnen krijgt via social media, kun je er maar beter voor zorgen dat je online en offline wel zichtbaar bent. Dit doe je om ‘top of mind’ te zijn (en te blijven) bij jouw netwerkrelaties als zij juridisch advies nodig hebben. Netwerkborrels zijn zeker relevant, maar het bereik met social media is een stuk groter. Ik geloof dus in een combinatie van online en offline netwerken. Social media is met name een geschikt middel om jouw expertise aan te tonen en kennis te delen, zodat jouw netwerkrelaties ook weten waarvoor ze jou kunnen benaderen. Als je bekend wil staan om jouw IT-recht expertise, zorg er dan voor dat je op dit gebied blogt, vlogt en/of relevante updates deelt met jouw netwerk. Houd daarbij voor ogen voor wie je precies schrijft en zorg ervoor dat jouw taalgebruik daarbij aansluit. Het is belangrijk dat je over relevante, praktische onderwerpen schrijft en spreekt, in de taal van jouw doelgroep.
Bonustip 6: Verwezenlijk je dromen.
Nu ik daadwerkelijk heb geproefd van het ondernemen en vele inspirerende mensen heb mogen ontmoeten, smaakt het naar meer. Voor het komende jaar wil ik verdere stappen maken in het verwezenlijken van mijn dromen. Zo wil ik groeien en kijken naar samenwerkingen en het geven van presentaties, juridische trainingen en coaching.
Op privé-gebied staan er dit jaar enkele reizen op mijn lijstje (zoals IJsland en Noord-Amerika). Daarnaast maak ik – naast mijn ‘gewone’ werk – ook serieus werk van mijn sport (kickboksen en Zumba/dans). Het belooft dus een actief en inspirerend jaar te worden! Omdat het leven meer is dan alleen werken en ondernemen, geef ik je hierbij daarom een bonustip: geef prioriteit aan het verwezenlijken van je dromen, zakelijk en privé!
Wil jij meer weten over het juridisch ondernemerschap en vind je het leuk om een kop koffie/thee te drinken? Stuur me dan een bericht via de contactpagina.
