Nieuw jaar, nieuwe technologie, nieuwe juridische uitdagingen
Als je een nieuwe technologie voor jouw bedrijf wil toepassen, moet je ook de juridische gevolgen van deze technologieën kennen.
In deze blog deel ik mijn persoonlijke Top 3 juridische trends in technologie voor 2019:
- Stemherkenning om producten te kopen, of ‘Voice Commerce‘
- Producten kopen op sociale media, of ‘Social Commerce‘
- De opkomst van chatbots en kunstmatige intelligentie (‘AI’)
Trend # 1: Stemherkenning om producten te kopen, of ‘Voice Commerce’
‘Voice Commerce’ is een nieuwe manier om producten te kopen met behulp van stem-assistenten, zoals Siri (iPhone, Apple TV) en Alexa (Amazon). Deze slimme luidsprekers passen de technologie van stemherkenning toe. De verkoop van Voice Commerce groeit snel en heeft de potentie van een miljardenindustrie.
Dit leidt tot de vraag: wat zijn de juridische uitdagingen als je Voice wilt gebruiken in jouw e-commerce strategie?


- Er zijn strikte regels voor e-commerce van toepassing in Europa als je producten op afstand wilt verkopen, ook voor Voice Commerce.
Een van de belangrijkste verplichtingen van deze e-commerce-wetgeving is om alle essentiële informatie aan een consument te geven, voordat de consument daadwerkelijk iets kan kopen.
De basisvraag voor e-commerce is: “Zou de consument jouw product of dienst hebben gekocht, als zij van tevoren alle belangrijke informatie had gehad?” Als je Voice Commerce als een extra verkoopkanaal wilt gebruiken, adviseer ik om er zes te nemen stappen die ik in dit artikel noem. - Er zijn zorgen over privacy en beveiliging bij het gebruik van Voice-apparaten. De EU-privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) vereist dat bedrijven rekening houden met de principes ‘Privacy by Design’ en ‘Privacy by Default’. Volgens deze principes moet uw bedrijf privacy en beveiliging zo veel mogelijk in uw producten en processen verwerken.
Trend # 2: Producten kopen op sociale media, ‘Social Commerce’
In 2019 kijken consumenten meer online dan televisie en wordt het gemakkelijker om producten rechtstreeks op sociale media te kopen, in plaats van webshops (‘Social Commerce‘).
Het onderscheid tussen een advertentie en een sociale media-bericht zal minder duidelijk zijn en een aankoop kan al in enkele klikken worden gedaan.
Maar wat zijn de juridische aandachtspunten als je Social Commerce wil gebruiken?
Als je Social Commerce wil gebruiken om je bedrijf te promoten, moet je rekening houden met de verplichte reclamewetten die zijn bedoeld om consumenten te beschermen.
De belangrijkste regel in de reclamewetgeving is dat een advertentie als zodanig duidelijk moet zijn en niet misleidend mag zijn over het commerciële doel ervan.
Op grond van de reclamewetten dien je alle essentiële informatie aan consumenten te verstrekken, voordat zij een aankoop kunnen doen. Daarnaast moet aan andere wettelijke eisen worden voldaan voordat een online aankoop definitief kan zijn.
Als je meer wil weten over de juridische aspecten van Social Commerce, ga dan naar dit artikel.


Trend # 3: De opkomst van Chatbots en AI-technologie
Bedrijven gebruiken steeds vaker chatbots en kunstmatige intelligentie (‘Artificial Intelligence’, of ‘AI’) voor geautomatiseerde taken die vroeger door mensen werden uitgevoerd. AI-applicaties moeten worden “gevoed” en “getraind” met enorme hoeveelheden (persoons)gegevens, wat privacy-vragen oproept. De vraag is: hoe verhoudt AI zich tot privacywetgeving?
Ondanks de algemene perceptie dat AI-algoritmen ‘neutraal’ en ‘objectief’ zijn, kunnen ze bestaande, onbekende vooroordelen of onvolledigheden in data vaak reproduceren en zelfs vergroten.
De belangrijkste reden is dat AI-toepassingen afhankelijk zijn van de invoer van zeer grote hoeveelheden data, welke nog steeds door mensen zijn gegenereerd zijn en inherente onjuistheden kunnen bevatten.
Wanneer AI wordt gebruikt om mensen te identificeren of om beslissingen te nemen over mensen, vereist dit de invoer van grote hoeveelheden persoonsgegevens, wat problematisch is vanuit het oogpunt van de privacywetgeving (AVG).
Het gebruik van AI staat op gespannen voet met verschillende privacy-principes, zoals ‘dataminimalisatie’ en ‘doelbinding’. Een manier om privacy-risico’s bij AI en chatbots te voorkomen, is om privacy zo veel mogelijk op te nemen en te verwerken in de ontwerpfase van je AI-tool of Chatbot.
Als je meer wil weten over hoe AI zich verhoudt tot de privacywetgeving, ga dan naar dit artikel.
Wil je meer weten?
Als je wil weten hoe jouw bedrijf het beste kan omgaan met de juridische gevolgen van deze nieuwe technologische ontwikkelingen, neem dan contact met me op.